Skip to main content

Medziriadky

Ak ste si kúpu darčekov nechali na poslednú chvíľu, prípadne premýšľate nad darčekom pre seba, možno vás týmto inšpirujeme. Členky nášho organizačného tímu si pre vás pripravili zopár knižných tipov na čítanie, ktoré ich za posledný rok najviac zaujalo.

Miška Chodelková odporúča:
Na Vianoce som si zaobstarala knižku Táto izba sa nedá zjesť od Nicol Hochholczerovej, po čítačke s ňou som na ňu nevedela prestať myslieť. Odporúčam aj Jednorožce od Barbory Hrínovej, víťazky tohtoročnej Anasoft Litera. Navyše patrí do portfólia vydavateľstva Aspekt, ktoré sa sústredí prevažne na feministickú literatúru. Posledným tipom sú Šeptuchy od Aleny Sabuchovej, napísané sú najzaujímavejším štýlom s akým som sa doteraz stretla. Táto knižka sa nedá zhltnúť, musí sa dokonale vychutnať a patrí medzi moje top. 

Julka Oreská odporúča:
Medziriadkarom by som chcela odporučiť knižku Purpurový ibištek od Chimamandy Ngozi Adichie. Nedávno som si uvedomila, že viem o Afrike strašne málo. Začala som sa zaujímať o afrických autorov a celkom ma potešilo, že je mnoho z nich preložených do slovenčiny či češtiny. Adichie je skvelá autorka, vo vydavateľstve Absynt nájdete v slovenčine viacero jej kníh, no ja som sa zaľúbila do tejto farebnej edície od vydavateľstva Host. Kniha je to dosť ťaživá, no dostanete sa do duše mladého nigérijského dievčaťa, ktoré síce vyrastá v blahobyte, no až pridobre vie, čo je to bolesť a strach. Veľmi vrelo odporúčam - ako dar i pre seba. 

Katka Vargová odporúča:
Pre všetkých, ktorí milujú vianočné príbehy, odporúčam knihu Dohviezdny večer, ktorá vyšla na začiatku decembra vo vydavateľstve Literárneho informačného centra. Svojimi poviedkami do knihy prispelo 25 slovenských autorov, medzi ktorými nájdete aj od Medziriadkarov či našich literárnych lektorov a hostí - napríklad Dominika Madro, Eva Urbanová či Veronika Dianišková. Perfektný vianočný darček!

Soňa Uriková odporúča:
Kniha Good Omens od Terry Pratchett a Neil Gaiman nie je žiadna novinka, ak však máte pocit, že niekto tu v ostatných rokoch naozaj spustil apokalypsu, skúste si dať do nosa aj túto. Je určite zábavnejšia a aj štyria jazdci apokalypsy (a ďalší štyria a ďalší štyria) sú láskyhodnejší než hociktorí ľubovoľní štyria zástupcovia tej reálnej, ktorú tu okolo seba máme. Odporúčam nečítať po operácii brušnej dutiny, lebo vám od smiechu doslova vylezú črevá. Scaramouch, Scaramouch, will you do the Fandango!

Veronika Hubinská odporúča:
Tak trochu s hanbou priznávam, že v čítaní poézie mám obrovské resty. Tento rok som to však rozhodla aspoň čiastočne napraviť a siahla som po niekoľkých zbierkach básní. Tri z nich, ktoré ma najviac bavili, sú zhodou okolností od Medziriadkarov. Lepšia verzia seba od Ivony Pekárkovej je jednou z knižiek, ktoré pokojne môžete súdiť podľa obalu! Je totiž meniaci a veľmi nápaditý. O super obsahu sa ani nemusíme baviť. Zbierka Deti Hamelnu od Dominiky Moravčíkovej je síce beznádejne vypredaná, no ak by ste zachytili, že ju niekto predáva, kúpte si ju z druhej ruky! Neoľutujete! Posledným tipom odo mňa je Vynechaný spoj od Viliama Nádaskaya. Anotácia tejto knihy hovorí, že ide o básnický sitcom a mne nezostáva nič iné, len to potvrdiť. Naozaj som sa zabavila! Ozaj, Vilkovi teraz vyšla ďalšia zbierka, Zmyslov zbavovaný, tak môžete rovno dohnať dva resty jednou ranou!