Skip to main content

Medziriadky

Prichádzajú letné mesiace v znamení uhorky, preto sme sa rozhodli opýtať sa našich lektorov i členov organizačného tímu na knihy, ktoré ich v poslednej dobe zaujali. Dúfame, že vás čosi z toho inšpiruje na letné čítanie!

Michal Hlatký odporúča:
František Švantner: Malka
Možno ste netušili, že aj my máme medzi spisovateľmi niekoho, kto prekračoval hranice žánrov. Horor, groteska, magický realizmus - to všetko vám ponúkne Švantner vo svojich poviedkach, kde vystupujú postavy pastierov a horalov, kráčajúce na pomedzí ľudských sídiel a divočiny, bdenia a sna, ľudského a zvieracieho, reálneho a nadprirodzeného a obývajú miesta, kde príroda naberá rysy všadeprítomnej, navýsosť zlovestnej bytosti.

Soňa Uriková odporúča:
Eva Luka: Jazver
Poézii rozumiem menej než človeku, čo si v päťdesiatke kúpi kolobežku, ale výnimočne po nej siahnem, aby som si vniesla do duše trochu lyriky v týchto epických časoch. Zbierky Evy Luky Diabloň, Havranjel (obe Edition Ryba) a Jazver (Modrý Peter) som nečítala v chronologickom poradí ani tesne za sebou, aj tak ma na nich zaujala akási spätosť a pevná štruktúra, expresívnosť aj citovosť, ktoré tu fungujú ruka v ruke ako v živote. Za ostatnú zbierku Eva Luka získala aj cenu Zlatá vlna 2020 a hoci literárne súťaže na Slovensku majú asi taký zmysel ako stanovená programová štruktúra v deň Thomkovej šifrovačky, určite to bolo zaslúžené víťazstvo. Pre mňa môže byť čítanie básní len zážitok a som rada, že u Evy Luky som ho doteraz vždy našla.

Julka Oreská odporúča:
Isabel Allende: Japonský milenec
Ja mám najradšej knihy, ktoré mi zlomia srdce. Možno to bude zniesť trochu nadnesene, ale táto kniha je ako život. Dej ide pomaličky, postupne sa dozvedáme všetky záhady, a keď sa napokon, po dočítaní, zamyslíte nad touto knižkou, príde vám to len ako krátky okamih. Postavy v tejto neskoršej knihe od Allende sú neuveriteľne ľudské a hlboké, až máte pocit, že ich poznáte a sú vaši priatelia. Zároveň sa kniha dotýka aj častí histórie, ktoré nie sú veľmi známe.

Marka Klapáková odporúča:
Richard Pupala: Ženy aj muži zvieratá
V súčasnosti, keď sa vracajú skôr veľké príbehy a romány, sú dobré poviedky na nezaplatenie. Prečítajte si túto knihu skôr, ako vyhrá Anasoft a bude vykúpená :)

aj Viliam Nádaskay odporúča:
Richard Pupala je v súčasnosti jeden z najpodnetnejších slovenských autorov, o to viac v rámci kvalitatívne poddimenzovanej poviedkovej tvorby. Jeho posledná kniha Ženy aj muži, zvieratá celkom prirodzene vytvára svojskú kombináciu sociálnej drámy a poviedky s tajomstvom. V nej odhaľuje to, čo ako jednotlivci aj ako spoločnosť radšej nechceme vidieť: deviácie, vytláčanie ľudí na okraj, bizarné správanie a osudy, ktoré však k životu skrátka patria.

Mathej Thomka odporúča:
Čierny zošit : Richard Pupala
Skúsení Medziriadkari Riša poznajú osobne, viacerí majú jeho knihu Čierny zošit dokonca aj prečítanú. Čierny zošit by mal byť povinné čítanie pre všetkých, ktorí by radi zvládli postupné vytváranie napätia, v reáliách známych pre každého našli situácie, ktoré vyvolajú nepokoj. Jednotlivé poviedky vo vás zostanú skryté a obrazy z nich sa objavia nečakane, v bežných situáciách totožných s tými poviedkovými. A zrazu vám naskočia zimomriavky. Som presvedčený, že mužíček a Kristián z poviedky Nožík so žltou rúčkou môžu za zníženie pôrodnosti u čitateliek tejto knižky. Ale neľakajte sa, je to kniha, ktorú si obľúbia ženy aj muži, zvieratá. Alebo to už odkazujem na inú jeho knihu?

Miro Dacho odporúča knihy kupovať, ale nečítať.